jag bakar den trendiga citronpajen med maräng och oj! vad god den är.
Perfekt efterrättspaj om man gillar kombinationen av sötma och syrlighet :)
 
Pajskal
125 gram rumstemparerat smör
1 deciliter socker
1 ägg
4 deciliter vetemjöl
 
1. Mixa smöret, sockret och ägget smidigt. Rör ner mjöl och arbeta i matberedaren till en deg. Låt vila kallt i kylen en stund.
 
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Klä pajformen med skalet och grädda i tio minuter. Låt svalna och börja med fyllningen
 
Fyllning
Skal och saft från två citroner
3 äggulor
125 gram smör
2 deciliter socker
 
1. Tvätta citronerna, riv skalet och pressa ur juicen.
2. Vispa samman citron och äggula. Smält smöret, blanda ner socker och citronblandningen.
Sjud på svag värme till den tjocknar. Låt kallna och häll sedan i pajskalet.
 
Italiensk maräng
1 deciliter vatten
1,5 deciliter socker
3 äggvitor
 
1. Koka vatten och socker till 122 grader. 
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Tillsätt den varma sockerlagen samtidigt som du vispar. Vispa cirka tio minuter till marängen svalnat. Sprita över tårtan och bränn av marängen med en bruléebrännare
 
Jag gjorde pajskalet och lemoncurden dagen innan serveringen. Jag sparade äggvitorna som du inte använder i fyllningen i kylen tills du gör marängen :)
 
 
 

2 kommentarer

Anonym

17 Nov 2014 15:22

Helt otroligt gott!

Kajsa

17 Nov 2014 20:52

Vilken underbart vacker paj!

Kommentera

Publiceras ej